Golfutrustning: Allt du behöver veta om golfklubbor och andra golfprylar

Att välja rätt golfutrustning i ett hav av märken kan vid första anblick framstå som en oövervinnerlig uppgift. Men det behöver inte vara så svårt att hitta billiga och bra golfprylar, bara du vet vad du ska leta efter. Först och främst måste du veta skillnaden mellan utrustningen för att kunna veta vad just du behöver.

I den här artikeln går vi utförligt igenom vad för golfklubbor och golfutrustning som finns tillgänglig och vad som skiljer den åt, men också vad just du kan tänkas behöva för att bli en bättre spelare på banan. Vi börjar att gå igenom det allra mest grundläggande, själva hjärtat i varje spelares golfbag – järnklubborna. Häng med!

Järnklubbor

Den vanligaste golfklubban, och förmodligen den första du stöter på när du första gången börjar din golfresa, är säkerligen någon form av järnklubba. Järnklubborna fyller den viktigaste funktionen i bagen och används generellt för att transportera golfbollen ett kortare avstånd än drivern, men längre än puttern. En standardsuppsättning om 14 golfklubbor innehåller vanligtvis cirka 7-11 stycken järnklubbor, som delas upp av tal mellan 0-12 beroende på klubbans loft, skriver Wikipedia. Nedan beskrivs de olika typerna av järnklubbor och dess olika användningsområden.

Olika typer av järnklubbor

Järnklubborna delas ofta in i tre kategorier, beroende på klubbans loft som i sin tur bestämmer golfbollens utgångsvinkel och i slutändan hur långt du slår. Lägre loft innebär därför en flackare bollbana som får bollen att färdas längre, allt annat lika. Kategorierna kan sammanfattas till långa järn, medellånga järn och korta järn. Utöver dessa kan även wedgar sägas vara en egen kategori, trots att de snarare är en underkategori till korta järn. På grund av dess breda användningsområden presenterar jag däremot dessa separat i avsnittet nedan.

Järnetta

Utöver dessa tre eller fyra kategorier som presenteras ovan finns det även en mytomspunnen klubba som få behärskar. Järnettan, eller ”driving iron” på engelska, är en unik klubba som egentligen förtjänar sin alldeles egna artikel. Sammanfattningsvis är det en mycket svårslagen klubba som de flesta reguljära golfare inte behärskar, på grund av dess minimala träffyta.

Långa järn

Järnklubborna numrerade med 2-4 kallas i folkmun för långa järn och definieras av att ha lägst loft av alla järnklubbor, längst skaft och längst räckvidd. Dessa klubbor har designats med en låg utgångsvinkel för att transportera bollen från fairway eller ruff mellan 160 och 240 meter. Utöver att transportera bollen längre sträckor kan de långa järnen också vara användbara när du behöver komma ut från en svårspelad situation, exempelvis när du behöver knacka ut bollen från ett jobbigt läge under ett träd eller sten.

Järntvåa golfklubba

Långa järnklubborna anses som svårspelade på grund av dess tunna träffyta, som innebär att du behöver ha högre träffsäkerhet vid slaget än om du spelar med exempelvis en järnsjua eller liknande. På grund av dess svårspelade egenskaper är långa järn ofta utbytta mot antingen en hybridklubba eller ett mellanjärn.

Mellanjärn

Mellanjärnen kallas generellt de klubbor som är numrerade mellan 5-7 och används huvudsakligen från fairway, ruff och för inspel mot green. Med dessa mellanlånga järn uppskattas längden vara cirka 120-190 meter, beroende på bland annat klubbval och spelare. Tack vare att dessa klubbor har högre loft än långa järn har de större träffyta och är därför enklare att hantera. Mellanlånga järn kan också vara användbara för området runt green, för att utföra ett slag kallad ”bump-and-run” där du behöver få bollen i rullning relativt fort. För utförligare genomgång av slaget ”bump-and-run” kan du med fördel kolla in denna videon.

Korta järn

Järnklubborna numrerade med 8-9 kallas ofta korta järn och används huvudsakligen för inspel mot green, för att undvika hinder och för tidigare nämnda ”bump-and-run” där du vill ha ännu högre bollbana. Korta järnklubbor har lägre loft än både mellanlånga och långa järn, vilket innebär att de är lättare att slå med på grund av storleken på träffytan.

Min åsikt är att de korta järnen är de mest mångsidiga och är en nybörjares allra bästa verktyg mot höga score. Inte bara sparar du in onödiga slag kring green utan du kan också hålla ner dina slag på korta hål. Om du kan bemästra dina korta järn sparar du in många onödiga slag runt green och är på god väg att sänka ditt HCP.

Bunkerslag

Wedgar

I likhet med de korta järnklubborna används wedgar främst för inspel mot green, för att undvika hinder men även för att ta dig ur mindre fördelaktiga situationer såsom bunkerslag där du behöver ha hög utgångsvinkel. Wedgar för med sig fördelen att de är lätta att använda för att få bollen i luften, samt att de är mångsidiga utifrån hur du utnyttjar klubbhuvudet. De flesta järnset har någon form av wedge med, men vilken eller vilka wedgar just du ska ha i din bag är i slutändan upp till personlig preferens och användningsområde. Wedgar delas i sin tur in i följande kategorier som är sorterade efter stigande loft:

  • Pitching wedge: Den wedge med lägst loft kallas pitching wedge och har generellt en loft på cirka 48-52 grader. Klubban ses ibland som en förlängning av de traditionella järnklubborna och kallas ibland därför järntia.
  • Gapwedge: En gapwedge ursprungliga funktion var att fylla gappet mellan pitching wedge och sandwedge. På grund av senare tids trender när delofting blivit allt mer populärt, kan en gapwedge loft jämföras med den av en äldre pitching wedge, runt cirka 52 grader. Ursprungligen hade gapwedge en låg bounce, för att kunna användas från fairway med sämre lie, men idag finns klubban med olika bounce för att passa olika spelstilar och användningsområden. Är du osäker på vad du ska välja rekommenderar jag att läsa SvenskGolfs artikel på temat.
  • Sandwedge: Sandwedge eller sandjärn används huvudsakligen för att hjälpa dig komma ur sandbunkern och inspel runt green.
  • Lobwedge: Lobwedgen har ännu högre loft, ofta runt 58-60 grader och används främst för att komma över hinder där du behöver ha en hög bollbana och vill att bollen ska stanna fort.

Järnklubbornas utformning – bladklubba eller tå-häl?

Utöver järnklubbornas varierande längd på skaften, olika handtag och tyngd – som i slutändan är upp till dig som golfspelare och din spelstil att välja, finns det även en avseende skillnad i utformningen av järnklubban, nämligen klubbhuvudets utformning. Huruvida tyngden i klubbhuvudet är placerad i mitten eller uppdelad mer åt ytterkanten av klubban avgör hur stor ”sweet-spot” den har och därmed hur förlåtande klubban är.

Av denna anledning rekommenderas oftast tå-häl till nya spelare, med nackdelen att de inte är lika flexibla om spelaren vill forma sitt slag med exempelvis en draw eller fade men som är mer förlåtande. För mer rutinerade spelare som har en väl utvecklad bollträff rekommenderas därför oftare bladklubbor, som har en mindre sweet-spot men ger mer känsla i slaget vid en ren träff och oftast lägre bollbana, samtidigt som de möjliggör mer formbara slag.

Driver

Många golfspelare har en hatkärlek till just drivern. Vid en snedträff kan det gå riktigt snett och vid en fullträff känns det som du kan spela på PGA-touren. Drivern används från tee på de långa hålen för att transportera bollen längre sträckor på fairway (förhoppningsvis). Drivern är den längsta klubban i bagen och förmodligen den du också slår längst med.

Om du jämför en gammal och ny driver kommer du notera en markant skillnad. Utöver att den äldre varianten förmodligen heter något i form av Big Bertha, jämfört med mer moderna namn såsom SIM 2 eller RadSpeed, kommer du förmodligen notera stor skillnad i storleken av klubbhuvudet. Nyare drivers har nämligen betydligt större klubbhuvud än sina äldre kollegor, vilket ger en större träffyta och större sweet-spot, vilket gör klubban enklare att träffa bollen med. Storleken på klubbhuvudet mäts i kubikcentimeter och 460cc är de största tillåtna, men även vanligaste storleken på nyare drivers.

Många nyare drivers ger spelaren möjligheten att justera klubbans loft, men för de flesta av oss är loft i intervallet 9-11 grader att rekommendera. Undantaget är vissa tourspelare, såsom Bryson DeChambeau, som har en loft på runt 5 grader (!), på grund av hans teknik och styrka i slaget.

Putter

Puttern används bara på green för att få bollen i hålet. Putta är nog den bit av golfspelandet som är mest mentalt påfrestande, och många golfare har höga förväntningar på sin egen puttning – som kan variera stort mellan olika rundor. Valet av putter är mycket upp till personliga preferenser, men något man bör ha med sig är att välja rätt längd.

Så, hur lång putter ska man ha? Norrmannen Jon Karlsen, som benämns som puttguru och samarbetat med många tourspelare, berättar i en artikel med Dormy att många golfspelare använder en för lång putter. Han rekommenderar, som riktmärke, att någon som är 185 centimeter bör sikta på en putter som är cirka 34 tum, vilket motsvarar cirka 30 tum för någon som är 165 centimeter lång.

Han tipsar också om att använda en putter med linjer, om du spelar med en boll som också har linjer, då detta gör det enklare att se till att du siktar rätt. Karlsen rekommenderar också att använda en bladliknande putter om du gillar att slå dina putterslag med känsla, något jag kan känna igen i mitt eget golfspel.

Övriga klubbor

Hybrid

En hybrid är en blandning mellan en träklubba (kallas så på grund av klubbhuvudet historiskt tillverkades av just trä) och järnklubba. Hybridklubban erbjuder en mer förlåtande klubba än en lång järnklubba men till en lika bra distans. Av denna anledningen byter många spelare ut sina långa järn med en eller flera hybridklubbor.

Golfbollar

Vilka är egentligen de bästa golfbollarna och hur vet du vilka som passar just ditt spelsätt? De tidiga golfbollarna hade en solid kärna som endast bestod av ett material. Dessa golfbollarna har en tung känsla med låg spinn och används knappt idag längre. Det vanligaste är idag golfbollar med tvådelade kärnor, bestående av en gummikärna med ett yttre hölje av mjuk uretan eller liknande material. Trots att dessa bollar är mjukare än de med solid kärna, är de fortfarande hårdare än tre-, fyra-, eller femdelade golfbollar och rekommenderas därför inte om du vill optimera ditt spel runt green där bollkontroll är viktigt.

Tredelade golfbollar ger en bra balans mellan avstånd och känsla och används ofta av världens bästa spelare. Du har säkert hört om den legendariska Titleist Pro V1, som är en tredelad boll. Med ytterligare ett lager i kärnan erbjuder den tredelade bollen högre kontroll, mer spinn och en mjuk känsla som fortfarande ger bra avstånd. Bollar som Pro V1 är däremot oftast dyrare, på grund av tekniken och populariteten, och rekommenderas därför inte till dig som är höghandikappare och vill komma undan billigt.

Utöver tredelade golfbollar finns även fyra- och femdelade kärnor, men många spelare har framhävt sin skepsis kring huruvida dessa faktiskt fyller någon funktion mer än en tredelad, trots att de marknadsförs med ord som ”spin separation” kommer du förmodligen inte märka någon skillnad jämförs med tidigare kategori.

Golfprylar, golfutrustning och järnklubbor i golfbag

Övriga golfprylar och annan golfutrustning

Du har säkert träffat på golfare som säger att golf är en materialsport, där spelaren med de nyaste och vassaste prylarna vinner. Huruvida detta är sant eller inte låter jag vara upp till betraktaren. Däremot finns det faktiskt viss utrustning som kan hjälpa dig på traven och underlätta ditt spel, vare sig det är en golfbil för att ta sig fram enklare eller en avståndsmätare som hjälper dig bedöma avståndet. Nedan går jag igenom några utav de grejerna som faktiskt kan göra dig till en bättre golfare.

Golfhandske

Varför ska du använda en golfhandske? En golfhandske innebär att du får bättre grepp men minskar och slitage av handen och eventuella blåsor som kan uppstå. Golfhandsken sitter i regel på spelarens ”svagaste” sida, handen längst upp på klubban. För dig som svingar från höger innebär det att du i regel kommer behöva en vänsterhandske. Handsken ska sitta tajt för att ge bra känsla mellan handen och klubban. De flesta golfspelare använder inte handsken för kortare inspel runt green och för att putta, för att behålla maximal känsla mellan klubban och handen.

Avståndsmätare

En avståndsmätare kan ta formen av en smartklocka av exempelvis märket Garmin eller Polare men också i form av en kikare, där mätningen blir mer exakt men du förlorar oftast andra funktioner som en smartwatch kan erbjuda. Avståndsmätare kan hjälpa dig som har svårt att avgöra vilken klubba du ska välja men kräver också att du har koll på dina längder och är relativt konsekvent i dessa. Läs gärna vår guide till golfklockor i den här artikeln.

Golfbag eller vagn?

Utöver all tidigare nämnd golfutrustning behöver du såklart ha någonstans att förvara allt. För dig som lätt blir trött är en golfvagn att rekommendera, med nackdelen att den inte är lika flexibel att transportera som en ståbag. En ståbag ger extra träning då du bär allt själv men kan också göra dig onödigt trött, vilket kan gå ut över ditt spel.

Golfsimulator

Med en golfsimulator hemma ges du möjligheten att träna slag och teknik under årets alla årstider, oavsett väder eller avstånd till träningsområde. En golfsimulator behöver inte vara särskilt dyr men kan fortfarande ge dig värdefull information om din teknik. Vill du vet mer om golfsimulatorer för hemmabruk, bl.a. hur de fungerar, vad du behöver för att de ska fungera och vilken vi rekommenderar? Allt detta och mycket mer berättar vi om i den här artikeln.

Avslutning

Hoppas du känner att du lärt dig något nytt om golfens alla verktyg och tillgänglig golfutrustning. Målet är att uppdatera den här artikeln kontinuerligt med nya länkar och rekommendationer allt eftersom. Lycka till ute på banan!