Köpa golfbil? 3 saker du måste tänka på!

Går du i tankarna om att köpa golfbil? Oavsett om du ska köpa golfbil i Spanien eller köpa golfbil i Stockholm kommer vi gå igenom vad som är viktigt att tänka på. Kanske vill du kunna spela dina golfrundor snabbare eller så vill du bara ha ett smidigt transportmedel. Först och främst kommer du behöva bestämma vad du kommer använda din golfbil till, för det är inte säkert att samma passar alla.

Golfbilar används till att från ett smidigt transportmedel mellan huset och affären till att ta dig runt på golfbanan en solig vårdag. Det finns en uppsjö olika märken och modeller och valet kan således verka krångligt. Vi börjar med att presentera fördelarna respektive nackdelarna med att köpa en el- eller bensindriven golfbil, följt av vårt val mellan att köpa ny eller begagnad golfbil, för att slutligen berätta vad vi skulle välja för bil om vi skulle köpa golfbil idag.

El- eller bensindriven golfbil?

När du bestämt dig för att köpa golfbil är det viktigt att bestämma vilken typ av golfbil du behöver. Det vanligaste idag är eldrivna golfbilar, som drivs av 36- eller 48-volts batteri. Batterierna behöver laddas efter urladdning och nya batterier når sin fulla kapacitet först efter att ha laddats ur och laddats om cirka 20-50 gånger. För att batteriet ska hålla så länge som möjligt rekommenderas det att du inte använder din eldrivna golfbil längre än 1,5 timme de första månaderna.

För- och nackdelar med eldriven golfbil

En eldriven golfbil är vanligast för hobbybruk och passar de flesta. Eftersom de batteridrivna motorerna inte låter särskilt mycket och dessuotm är miljövänligare, passar de bra på golfbanan eller för kortare transporter. Något som däremot är viktigt att ta med sig är att eldrivna golfbilar oftare har svagare motorstyrka än dess bensindrivna motpart. Detta innebär att den lämpar sig sämre som arbetsfordon än en bensindriven golfbil.

Utvecklingen inom batteridrivna motorer innebär däremot att detta knappt är något problem idag. Detsamma gäller för hastighet, då bensindrivna golfbilar tidigare varit snabbare än eldrivna, men utvecklingen inom batteridrift innebär att det idag går att köpa eldrivna bilar som är lika starka som bensindrivna. Något som däremot är värt att ha med sig är att en batteridriven golfbil är känsligare för kyla och minusgrader kan skada batteriet. Nedan presenteras för- och nackdelarna med en eldriven golfbil.

Fördelar
 • Tyst
 • Miljövänlig
 • Billig i drift
Nackdelar
 • Svagare motorstyrka
 • Långsammare
 • Känsligare vid kalla temperaturer

För- och nackdelar med bensindriven golfbil

Alternativet till en eldriven när du ska köpa golfbil är en bensindriven golfbil. Den typen av golfbil är vanligare inom exempelvis förvaltning eller för skogsbruk. Motorerna är ofta fyrtakt, men äldre modeller finns fortfarande som är tvåtakt. Bensindrivna golfbilar tankas med bensin, som vilken bil som helst. På grund av motorernas ljud och återkommande kostnader till bensindrift, lämpar denna typ av golfbil sig främst som arbetsfordon. Nedan presenteras för- och nackdelarna med en bensindriven golfbil.

Fördelar
 • Oftast starkare motor
 • Lätt att tanka
 • Längre räckvidd
Nackdelar
 • Högljudd
 • Bensinkostnader
 • Högre driftkostnader

Det vanligaste är eldriven golfbil, vilket även vi rekommenderar för dig som ska köpa golfbil att använda på golfbanan eller för enklare transport. För dig som ska använda golfbilen som ett arbetsfordon och är beroende av mer motorstyrka rekommenderar vi istället en bensindriven golfbil.

Om du ska köpa golfbil rekommenderar vi batteridrift.

Ny eller begagnad golfbil?

Priset på en golfbil är vanligtvis mellan 20 000 kr till upp mot 150 000 kr, beroende på om du vill köpa en ny eller begagnad. Prisskillnaden är stor mellan att köpa ny golfbil och köpa begagnad golfbil är stor, men det innebär också vissa risker att köpa begagnad. Köper du en begagnad batteridriven golfbil kan det innebära att batteriet är slitet vilket i sin tur minskar räckvidden och livstiden för batteriet. Om du istället väljer att köpa en ny golfbil har du större valmöjlighet gällande utformning, men till en betydligt dyrare prislapp. Vi rekommenderar därför en eldriven begagnad golfbil till dig som ska använda golfbilen för enklare transporter eller snabba på ditt golfspelande.

Om du letar efter att köpa begagnad golfbil rekommenderar vi att du besöker Blocket där du kan köpa direkt från privatpersoner eller företag.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis rekommenderar vi en eldriven golfbil, på grund av dess låga driftkostnader och ljudnivå, men även lägre prislapp. Om du vill lära dig mer om golfutrustning, läs gärna vår sammanställning här.